-
SAÇ DÖKÜLMESİ
Saç dökülmesi toplumda hem erkek hem de kadınları etkileyen, kişinin sosyal yaşantısında olumsuz etkileri olan yaygın bir sağlık sorunudur. Saç dökülmesinin birçok nedenleri vardır. En sık gördüğümüz saç dökülme tipi erkek tipi saç dökülmesi olarak da bilinen genetik yatkınlığın etken olduğu “androjenik alopesi” dir. Bu tip saç dökülmesi genellikle alının iki yanında arkaya doğru saç dökülmesi ile başlar. Daha sonra ön saç çizgisi bozulur. Bazen tepedeki saçlarda dökülme de tabloya kısa bir süre sonra eklenir.
Pek çok erkek geçmişte saç ekimi operasyonu için uygun görülmezken, gelişen yeni ve modern aletler ile birlikte her kişiye uygun olan doğal saç görünümünü yakalamak kolaylaşmıştır.
-
SAÇ EKİMİ
Günümüzde kellik sorununun en etkili, güvenli ve kalıcı tedavi yöntemidir.Sağlık Bakanlığı ve Danıştay tarafından yapılan düzenlemeler gereği Türkiye ’de saç ekiminin sadece Estetik ve Plastik Cerrahi uzmanları tarafından hastanede ameliyathane şartlarında yapılması gerekmektedir. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı dışında kişilerin saç ekimi yapılması yasal ve tıbbi nedenlerle uygun değildir.
Saç ekimi, doğru kişiler tarafından yapıldığında sonuçlar hastayı memnun edecektir. Saç ekimiyle ekilen saçlar dökülmemeye kodlanmış bölgeden alındığı için saçlar ömür boyu dökülmez.
-
SAÇ EKİMİ YÖNTEMLERİ NELERDİR ?
Saç ekimi ilk olarak FUT (Follicular unite transplantation) tekniği ile başlamıştır. FUE (Follicular unite extraction) tekniğinin gelişmesi ile birlikte, bu teknik popüler olmuş ve daha sık kullanılmaya başlanmıştır.
1. FUT Tekniği: FUT tekniğinde ense üzerindeki sağlıklı saç bölgesinden iğ şeklinde bir deri parçası saç köklerinin açısına dikkat edilerek çıkartılır. Daha sonra bu deri parçası mikroskop altında 1,2 ya da 3,4 saç kökü içeren saç greftlerine ayrılır. Derinin alındığı saha cerrahi dikiş ile onarılır. Bu bölgede saçlar ile kapatılabilecek ince çizgi şeklinde bir iz oluşur.
2. FUE Tekniği: FUE yönteminde ile saç kökleri ense bölgesinden herhangi bir kesi oluşturmaksızın özel bir aletle alınır.
-
SAÇ EKİMİ ÖNCESİ
İşlem öncesinde, doktor muayenesi, gerekli saç analizi, kellik tipi, kaç seans yapılacağı, greft miktarı gibi gerekli olan detaylar doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Kişide sağlık sorunları varsa, bunlar için gerekli koşullar sağlanmalıdır. Sigara içiyorsanız ya da oluşabilecek kanamayı etkileyebilecek aspirin gibi ilaçlar alıyorsanız, bu durumdan doktorunuzu kesinlikle haberdar etmeniz gerekir.
Saç ekimi işlemi için uygun olup olmadığınızı ancak bu süreçte anlayabileceğinizden, işlem öncesindeki süreç de uygulama sırası ve sonrası kadar önem taşımaktadır. Bu aşamada merak ettiğiniz ve aklınıza takılan herhangi bir soru varsa sormaktan çekinmemeniz en doğrusudur.
-
SAÇ EKİMİ NASIL YAPILIR ?
1. Anestezi
Saç ekimi lokal anestezi altında ameliyathane şartlarında gerçekleştirilen bir operasyondur. Süre olarak ekim yapılacak alanın büyüklüğüne bağlı olarak 3-8 saat sürebilir.
2. Saç ekimi
İlk olarak ekim yapılacak alanda ön saç çizgisi belirlenir. Ön saç çizgisinin çok iyi planlanması ve özellikle simetrisine dikkat edilmesi gerekmektedir. Doğal sonuçların elde edilebilmesi için saç çizgisinin yeri ve bu alana yapılan ekim çok önemlidir.
FUE tekniğinde saç kökleri dökülme özelliği olmayan iki kulak arası ve ense bölgesindeki alandan mikromotor adı verilen özel bir aletle alınır. Daha sonra saç kökleri özelliklerine göre gruplandırılarak ekime hazırlanır.
Saç ekimi yapılacak bölgedeki saçların doğal çıkış yönüne uygun olacak şekilde küçük delikler açılır. Bu işlem sırasında alanda mevcut olan saç köklerine zarar verilmez. Alınan saç greftlerinin 1-2 kök içerenleri tercihen ön saç çizgisini oluşturmak üzere kullanılır. Daha fazla saç kökü içeren greftler ise diğer saç yoğunluğunu arttırmak için kullanılır.
3. Saç Ekimi Sonrası
Saç ekiminden sonra 2-6 hafta içinde ekilen saçların büyük kısmı dökülür. Ancak saç kökleri deri altında kalır. Ekim işleminden yaklaşık 10 hafta sonra mevcut saç köklerinden yeni saçlar uzamaya başlar. Saç ekiminden 8-12 ay sonra sonucu değerlendirmek için en uygun zamandır. Saçların ilk çıkmaya başladığı zamandan bu tarihe kadar saçlar giderek kalınlaşır ve ensedeki saçların kalınlığına yaklaşır.
Operasyon sonrası ilk günlerde mümkün olduğunca buzla kompres yapılması tavsiye edilir. Böylece operasyon sonrası oluşabilecek şişliklerin önüne geçilmiş olur.
İşlem sonrasında 2. günde, ekim yaptırılan merkezde hastaya ilk yıkama yapılır ve devam eden günlerde nasıl yıkama yapacağı uygulamalı olarak gösterilir.
Saç nakli yapılan bölgelerde açılmış olan deliklerden ince kan sızıntıları olur. Bunlar pıhtılaşarak, saç derisinde kabuklanma şeklinde görülür. Bu durum son derece normaldir. Ekilen saç köklerinin zarar görmemesi içen kabuklarla oynanmaması gerekmektedir.
Saç ekimi operasyonundan itibaren 5 gün süreyle, doktorun önereceği antibiyotikler ve ağrı kesiciler kullanılmalıdır.
Özellikle erken dönemde ekim yapılan bölgeye darbe ve bası gelmemesine özen gösterilmelidir.
Operasyon sonucu alım yapılan ve ekim yapılan bölgelerde hafif kızarıklıklar ve sonrasında kabuklaşma oluşmaktadır. Bu kabuklanma 10. günden sonra geçer.
-
KADINLARDA SAÇ EKİMİ
Bayanlarda görülen saç dökülmesi problemi, erkeklerde görülenden farklıdır. Kadınlardaki saç dökülmesi farklı sebebe dayanabilir. Bu sebeple öncelikle bu sorunun sebebi araştırılmalıdır. Yapılan incelemeler sonucu doktor, kişiyi operasyona uygun bulursa, bayanlarda da erkeklerdeki gibi aynı bölge (iki kulağın arasında ve ensenin üstünde kalan bölge) donör bölge olarak kullanılır ve aynı teknikle tek tek alınan saç kökleri açıklık olan bölgeye aynı şekilde tek tek yerleştirilir.