RİNOPLASTİ NEDİR ?
Rinoplasti burnun oranlarını değiştirerek yüz ile daha uyumlu hale gelmesini sağlar. Bu operasyonla burundaki yapıların bozukluğunu bağlı oluşan nefes alma sorunları da çözülebilir.
Rinoplasti operasyonu ile şunlar değiştirilebilir;
- Yüz ile uyumlu olacak şekilde burnun boyutu
- Burnun genişliği
- Profilde burun sırtında görülen çıkıntılar ve çöküklükler
- Burun ucundaki sorunlar
- Burun deliklerindeki sorunlar
- Burun asimetrisi: Eğer daha simetrik bir burun istiyorsanızherkesin yüzünde bir miktar asimetri olabileceği akılda tutulmalıdır. Yüzde denge ve doğru oranlar sağlandığı halde, sonuçlar tam olarak simetrik olması gerekmeyebilir.
- Burnun septum bölgesindeki eğrilikler: Nefes alma sorunlarının en sık nedeni olan septumdaki eğrilikler rinoplasti ile düzeltilebilir.
Bu operasyondan önce mutlaka ne istediğinizi tam olarak belirlemeniz gerekmektedir. Burun yüzümüzdeki en çıkıntılı yapıdır ve şeklinin değişmesi görünümümüzü belirgin olarak değiştirir. Rinoplasti operasyonun başarılı sonucu için kişinin gerçekçi bekelntilere sahip olması şarttır. Arzu ettiğiniz sonucu ve bunun cerrahi ile başarılma olasılığını doktorunujko öz ile tartışmanız çok önemlidir.
- Rhinoplasty can reshape your nose, remove bumps, improve angles and reduce an enlarged tip.
- After swelling has subsided after rhinoplasty, your nose will better complement your other facial features.
RİNOPLASTİ OPERASYONU İÇİN UYGUN BİR ADAY MISINIZ ?
- Burnunuz çok geniş ya da çok küçükse,
- Burnunuz yüzünüz ile uyumlu durmuyorsa,
- Burnunuzun şeklinin kötü, deforme ya da yapısının bozulduğunu düşünüyorsanız,
- Burnunuzdan nefes almakta zorlanıyorsanız,
- Burnunuzda doğumsal bir bozukluk varsa,
- Yüz gelişiminiz tamamlanmışsa,
- Sağlıklık iseniz ve yara iyileşmesini engelleyen herhangi bir sağlık sorununuz yoksa,
- Sigara içmiyorsanız,
- Pozitif bir bakış açınız varsa ve görünümünüzde bir düzelme istiyorsanız burun estetiği için uygun aday olabilirsiniz.
OPERASYONUN RİSKLERİ
Estetik burun ameliyatı deneyimli bir estetik cerrah tarafından yapıldığı takdirde komplikasyonlar (istenmeyen sonuçlar) nadir ve genellikle önemsizdir. Her şeye rağmen daima bir komplikasyon ihtimali vardır. Bunlar enfeksiyon, burun kanaması veya anesteziye karşı reaksiyondur. Ameliyattan sonra çatlamış küçük kılcal damarlar, derinin yüzeyinde çok ince kırmızı noktalar şeklinde ortaya çıkabilir. Estetik burun ameliyatı, burun içinden yapıldığından, görünen ameliyat izi söz konusu değildir. Açık teknik kullanıldıysa veya geniş burun deliklerinin daraltılması gerekiyorsa, burun tabanında kalan çok küçük ve ince izler genellikle görülmeyecek kadar önemsizdir.
Her 10 vakanın aşağı yukarı birinde ikinci bir ameliyat gerekebilir (örneğin küçük bir şekil bozukluğunu düzeltmek için). Böyle durumları önceden tahmin etmek mümkün değildir ve bu en yetenekli ve deneyimli cerrahlara ameliyat olan hastaların dahi başına gelebilir. Düzeltici ikinci ameliyat genellikle daha dar kapsamlı ve daha basit bir ameliyattır.
OPERASYON ÖNCESİ HAZIRLIK
Doktorunuzla sizin aranızda, iyi bir iletişim esastır ve çok önemlidir. İlk görüşmede cerrah size burnunuzun neye benzemesini veya nasıl görünmesini arzu ettiğinizi soracak; burnunuzun ve yüzünüzün yapısını inceleyecek ve sizin için mümkün olan ihtimalleri anlatacaktır. Burun kemiklerinizin ve kıkırdaklarınızın yapısı, yüzünüzün şekli, cildinizin kalınlığı, yaşınız ve beklentileriniz temel tartışma konularıdır.
Uzun yıllar önce bile olsa, daha önce geçirdiğiniz herhangi burun ameliyatı veya burun tedavisini, varsa alerji veya solunum güçlüğünüzü,kullandığınız ilaçları ve kullanıyorsanız sigara içtiğinizi cerrahınıza söylediğinizden emin olmalısınız. Özellikle ameliyatla ilgili beklentileriniz ve ameliyatın sonuçları hakkında aklınıza gelen tüm soruları cerrahınıza sormaktan çekinmeyiniz.
Doktorunuz mevcut hastalıklarınızı, allerji durumunuzu, kullandığınız ilaçları operasyondan önce bilmek isteyecektir. Eğer sigara kullanıyorsanız operasyon öncesinde belli bir süre bırakmanız istenir.Aspirin ve kanamayı arttıran bazı ağrı kesiciler kesilir.
OPERASYON
Estetik burun operasyonları genellikle genel anestezi altında yapılır. Çoğu zaman hastanede yatmayı gerektirmese de, bazı durumlarda hastanede kalmak gerekebilir. Estetik burun ameliyatı yaklaşık olarak iki saat sürer.
Doktorunuz burun kemik ve kıkırdaklarına ulaşmak için kesi yapar. Genel olarak iki yaklaşım vardır.
Açık rinoplasti de burun deliklerini birbirinden ayıran, dik doku bandı (kolumella) üzerinden yapılan küçük bir kesi, burnun içinde gizlenebilen diğer kesilerle birleştirilir.Kapalı (Endonazal) rinoplasti de ise kesiler burun içinden yapılır.
Her iki yaklaşımda da burun cildi, kemik ve kıkırdak çatısından ayrılır. Burunda mevcut probleme ve cerrahın uyguladığı tekniğe göre burun kemiğinin kırılarak tekrar pozisyon verilmesi gerekebilir. Burun boyutunun düzeltilmesi ve burna yeni şeklin verilebilmesi için kemik ve kıkırdak eklenmesi ya da çıkartılması, burnun içindeki destek yapılarının ayarlanması gerekebilir. Son olarak cilt oluşturulan çatının üzerine adapte edilir.
OPERASYON SONRASI
1. Rinoplasti operasyonundan sonra burnunuzun içerisine tampon ve burnunuzun dış kısmına yeni oluşturulan şeklin desteklenmesi ve korunması için bandaj ya da alçı konulabilir. Burnunuzun içindeki tamponlar nedeni ile burnunuzdan nefes alamıyor olabilirsiniz. Bu dönem süresince ağzınızdan nefes almalısınız.
2. Gözlerinizin etrafındaki morarma ve şişliğin, 2-3 gün sonra en belirgin hale geldiğini fark edeceksiniz; soğuk kompres uygulaması bu şişmeyi azaltacak ve kendinizi biraz daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
3. Yeterli sıvı almanız ağızdan nefes almanın neden olduğu ağız kuruluğunu azalmasına yardımcı olacaktır. Yumuşak, kolay çiğnenen gıdalar yiyiniz. Dudaklarınızı nemli tutmak için jel dudak kremleri kullanabilirsiniz.
4. Sadece doktorunuz tarafından verilen ilaçları kullanınız. Aspirin veya aspirin içeren ilaçlar veya kan pırtılaşmasını engelleyici ilaçlar kullanmayınız.
5. Operasyondan sonraki erken dönemde uyurken veya dinlenirken başınızı ekstra bir yastık daha kullnarak yüksekte tutunuz. Bu uygulama ameliyat sonrası oluşacak şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır.
6. Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün boyunca burun deliklerinden hafif bir sızıntı olur.
7. Direkt güneş ışınına maruz kalmaktan kaçınınız.
8. Burnunuzun ucunda ve bazen de üst dudağınızda uyuşukluk hissedebilirsiniz. Bu birkaç hafta içinde kaybolacaktır.
9. Tamponlar çıkarıldıktan sonra, burnunuzu nazikçe günde 2-3 kez kulak temizleme çöpü ile su kullanarak temizleyebilirsiniz. Kulak temizleme çöpünü burun deliğinizden yukarı doğru sokmayınız.
10. Tamponlar alındıktan sonra da burnunuz bir süre daha tıkalı olabilir. Bu durum dokuların cerrahiye normal yanıtıdır. Bir hafta süre ile burnunuzu sümkürmeye teşebbüs etmeyiniz. Hapşurmak ya da sümkürmek zorunda kaldığınızda her iki burun deliğiniz açık şekilde bunu nazikçe yapınız.
İYİLEŞME SÜRECİ
- Operasyondan hemen sonra görülen şişlik haftalar içinde azalır, fakat burnun yeni şeklini alması 1 yıla kadar uzayabilir. Bu süreçte burnunuzun aşamalı olarak incelerek şeklinin değiştiğini görebilirsiniz.
- Estetik burun ameliyatı olan hastaların çoğu ameliyattan bir hafta sonra okula veya çok yorucu olmayan iş hayatına dönebilirler.
- Genellikle, yüksek efor gerektiren hareketlerden ( koşma, yüzme, jimnastik ...) 2-3 hafta kaçınmanız, 8 hafta süreyle burnunuzu darbe veya çarpmalardan korumanız, ovuşturmaktan ve süreli güneş temasından kaçınmanız önerilir.
- İhtiyaç olduğu zaman kontak lensinizi takabilirsiniz, fakat gözlük için durum farklıdır. Burnunuzdaki atel çıkarıldıktan sonra, burnunuz tamamen iyileşinceye kadar gözlük ayaklarının burun sırtına oturmamasına dikkat ediniz.
- Doktorunuz iyileşmenizdeki gelişmeyi kontrol etmek için genellikle ameliyattan 1 hafta, 1 ay, 3 ay ve 6 ay sonra sizi kontrole çağıracaktır.